CONSULTANTA
Home
CONSUMATORUL
PRODUCATORUL
CONSULTANTA
people.jpg

 

Situl nostru doreste sa fie un instrument util in intelegerea  si aplicarea principiilor si normelor ce guverneaza  activitatile de procesare si consum a alimentelor sigure pentru  viata  oamenilor.

 

Dezideratele care definesc  siguranta alimentara sunt  comune,   atit  la nivelul consumatorului ca beneficiar,  dar si a  producatorului, ca furnizor de produse si servicii sigure si de calitate.

 

Din acest motiv, situl nostru va oferi consultanta atat pentru consumator, in  a-si cunoaste si solicita drepturile pe care legislatia romaneasca si comunitara i le confera, cat si producatorilor pentru a-si imbunatati managementul firmei, pentru a intelege si aplica  in cunostinta de cauza si intelegerea fenomenului, a normelor  si reglementarilor care guverneaza activitatea din domeniul alimentar.

 

Consultanta oferita de noi este una  profesionista, in conformitate cu specificul domeniului si actele normative in vigoare;   solicitarea dumnevoastra se solutioneaza gratuit si va asiguram deplina confidentialitatea.

 

Numele:
Adresa email:
Relatarea dumneavoastra
  

 Daca situatia relatata de dumneavoastra este mai ampla  si mai complexa decit spatiul alocat prin acest modul de corespondenta,   puteti contacta  biroul de consultanta si prin adresa de mail sigalim@lycos.com sau la telefonul 0330 102 120 (cu tarif normal)

INFLUENTA  ALIMENTATIEI  ASUPRA  SANATATII

Alimentele actioneaza asupra organismului uman la trei nivele:

-          Informatic;   Energetic;  Fizic/ material.

La  NIVEL INFORMATIC   alimentele  actioneaza prin  acizii nucleici -  molecule  care pastreaza, transporta si manipuleaza informatia in orice celula vie a organismului uman,  prin mitocondrii.

Mitocondriile contin  material genetic propriu - ADN mitocondrial, care poarta informatia genetică( ereditatea ) pentru sinteza enzimelor respiratorii/ enzimele oxido-reducătoare necesare respiratiei.  Matrixul mitocondrial este reprezentat de molecule de acizi nucleici:  ADN / DNA ( Acidul dezoxiribonucleic) şi (ARN / RNA (Acidul ribonucleic ), ribozomi, enzime şi alţi factori implicati in replicare, transcriere si translatie.
La divizarea unei  celule, mitocondria se replica  independent de nucleul acesteia            (creierul replicarii si monopolul ADN-ului).

La  NIVEL  ENERGETIC  si  FIZIC/MATERIAL   alimentele  actioneaza prin schimbul permanent de energie  si substante  dintre organismul uman  si  constituienti /mediu, realizat prin  respiratia celulara(  aeroba) . Prin respiratie se  produce energia necesara organismelor, care se inmagazineaza in  legaturile  moleculelor de ATP/ Adenozin Trifosfat.

Mitocondriile  conţin doua grupe de  enzime :                                                                                                                                                                                                

- Enzime respiratorii , care asigura  degradarea/ descompunerea  unor  substanţe organice/ substantelor energetice, respectiv a  alimentelor (lipide, proteine, glucide) prin reactii de oxidare, reducere sau scindare  hidrolitica   in metaboliti/ constituienti  activi biologic (asimilabili) sau inactivi biologic (excretabili).  La ruperea   legăturilor ATP  se produce/rezulta dioxid de carbon  si apa, cu eliberarea unei  mari cantitati de energie (din  glucoza, ciclul Krebs)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

- Enzimele  sintezelor specifice,  asigura  sinteza  prin reactii de combinare/conjugare a

componentelor simple (constituienti /metaboliti), in componente complexe din structura  celulei  si asimilarea  acestora, cu consum de energie .

Mitocondriile au  rol in conservarea  si stocarea energiei sub formă de ATP/ Adenozin Trifosfat, prin  "matricea  mitocondriala/ Matrixul mitocondrial ". Pe membrana  si in matricea mitocondriala  se afla  un bogat echipament enzimatic (substanţe organice şi minerale, enzyme  care catalizeaza  degradarea acidului piruvic - ciclul Krebs).                                                                                                                    

Aceste procese  sunt catalizate  de prezenta   unui  bogat echipament enzimatic/ constituienti biologici : substanţe organice şi minerale,  enzime, vitamine, aminoacizi, peptide, glucoza,  care pot avea  rol protector  fata de substante  toxice sau pot  accentua  toxicitatea acestora, in functie  de alimentatie( natura alimentelor).

Organismul uman  metabolizeaza cu usurinta  substantele  de origine  interna, care au structuri chimice recunoscute din punct de vedere informational, dar   metabolizeaza cu mari dificultati substantele  externe,  ca: aditivii alimentari, reziduuri de pesticide,  medicamente si alte substante chimice.  Trebuie subliniat ca  organismul uman  metabolizeaza cu usurinta  substantele  de origine  interna, care au structuri chimice recunoscute din punct de vedere informational, dar   metabolizeaza cu mari dificultati substantele  externe,  ca: aditivii alimentari, reziduuri de pesticide,  medicamente si alte substante chimice. 

In functie de substantele / alimentele  consumate,  procesele din organism  sunt inclinate catre constructie / sanatate  sau catre distructie / boala.

Cruditatile  constituie cel mai bun tratament pentru mentinerea sanatatii , determinand   chiar  o  intinerire. In acest sens,  se accelereaza innoirea celulelor organismului, pielea  devine  mai elastica,  se normalizeaza   activitatea glandulara, dispare obezitatea, vasele de singe sunt curatate si  toxinele sunt eliminate. 

 Alimentatia  lipsita de  enzime si vitamine, dar incarcata cu  diferite substante  chimice, ca:

-          aditivii  alimentari sintetici (conservanti, coloranti, indulcitori) din alimente;

-          ingrasamintele chimice, insecticidele, pesticidele din plante;

-           medicamentele de uz veterinar  cu care se trateaza animalele;

-           clorul si florul din apa potabila;

-           nicotina  din tigari,  sarea de bucatarie si zaharul  in exces,  determina  aparitia  cancerului, care se manifesta prin  aparitia de  celule atipice urmare a unor efecte mutagene la nivel informational.

 Apar anomalii in  inmultirea  acestor celule, tradusa prin  pierderea  controlului  asupra inmultirii   celulelor din organismul uman si  amplificarea  anormala a acesteia. Aceste anomalii induc     o  diviziune  haotica a celulelor  atipice si  dezvoltarea   celulelor  canceroase.

INFLUENTA  ALIMENTELOR  CARE  CONTIN  ADITIVI   ALIMENTARI  ASUPRA ORGANISMULUI UMAN                                                                                                        Organismul uman nu este adaptat  sa  metabolizeze  toti constituientii din alimente, in mod special  aditivii alimentari, care sunt  de  provenienta externa si  care au  structuri chimice nerecunoscute  de acesta.

Aditivii alimentari   sunt substante  naturale sau sintetice,   adaugate in alimente pentru:   a mentine  calitatea si siguranta acestora pe  o perioada mai mare de timp;  a imbunatati  gustul  si aspectul;  a asigura controlul aciditatii si alcalinitatii;  a mentine  consistenta;  a  mentine  aroma sau culoarea produselor alimentare.

IDENTIFICAREA   ADITIVILOR    ALIMENTARI    IN  ALIMENTE

Identificarea unui anumit aditiv se realizeaza prin denumirea si  numerotarea  specifica, respectiv atribuirea unui  cod E prin Sistemul International de Numerotare  in Listele internationale  de catre Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentului si Comisia Codex Alimentarius, de  exemplu:

E 100 - Curcumina - 75300

E 142 - Verde S – 44090 

 Dupa natura aditivului si efectele conferite alimentelor,  aditivii alimentari  sunt clasificati  in  24 categorii :

1. Coloranti – modifica  culoarea  E100-E180 

2. Conservanti - E200-E297, previn  alterarea alimentelor , asiguran  prelungirea duratei de pastrare, a stabilitatii produselor alimentare, au actiune bacteriostatica (impiedica multiplicarea microorganismelor) si bactericida ( distrug microorganismele).
3.
Antioxidanti -  E300-E390 limiteaza oxidarea grasimilor si a produselor alimentare ce contin grasimi,  asigurand  stabilitatea acestora  datorita   capacitatii  de a lega oxigenul;

4. Emulgatori –E400-E496, E1000-E1001  asigura formarea si mentinerea unui amestec    omogen     intre doua sau mai multe faze nemiscibile (apa si grasimi alimentare);                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

5. Saruri de topire E 400-E496

6. Agent de ingrosare E 400-E496, - asigura capacitatea de a mari vascozitatea  alimentelor;

7. Gelifiant ( agent de gelifiere) E 400-E496,  permit si  ajuta la formarea gelurilor;

8. Stabilizatori  E 400-E496( inclusiv  stabilizatori spumanti), asigura  mentinerea proprietatilor fizico-chimice ale alimentelor, mentinand omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.;

9. Amelioratori de arome/potentiator  gust E600-E640 (de arome/corectori de  si miros) - mentin si amplifica aroma specifica alimentului;

10. Acidifianti -  E300-E390,  cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust

acru;

11. Corectori  de aciditate ( pH), regulatori de aciditate E300-E390 asigura  reglarea si  mentinerea pH-ului specific alimentului, cresc sau diminueaza aciditatea;

12. Antiaglomeranti E500-E580, mentin proprietatile alimentelor, evitand aglomerarea;

13. Amidon modificat E1400-E1450,  obtinut  procedee fizice si enzimatice;

14. Indulcitori( edulcoranti)- E900-E999, substante pentru indulcirea   alimentelor;

15. Agenti de afanare E400-E496, asigura cresterea volumului alimentelor fara a modifica valoarea energetica;

16. Antispumanti E500-E580, asigura  reducerea si prevenirea spumei;

17. Agenti de glazurare ( includ lubrifianţi)/agenti de suprafata si albireE900-E999 / E1500-1520

18. Amelioratori de faina E500-E580,  E900-E999, imbunutatesc  proprietatile fainei;

19. Agenti  de intarire E500-E580, substante care permit si care ajuta la formarea gelurilor;

20. Agenti  de umezire/ umectanti      E1200-E1202,  E1400-E1450,  E1500-E1520

21. Agenti  de sechestrare E400-E496,  formeaza complexe cu ionii metalici, (de blocare);

22. Enzime  E1100-E1105, numai enzimele utilizate in industria alimentara ca aditivi;        

23. Agenti  de incarcare/ umplutura

24. Gaz propulsor şi de ambalare- ajuta la expulzarea alimentelor din ambalaje E900-E999

 

Observatie: unii  aditivi alimentari  pot juca roluri multiple, astfel: acidul citric, acidul ascorbic pe langa rolul de acidifiant, pot  amplifica efectul antioxidant, asigurand un  efect   sinergetic prin blocarea ionilor de metale, care ar favoriza rancezirea grasimilor. 

 CRITERII DE UTILIZARE A ADITIVILOR ALIMENTARI

Aprobarea si utilizarea aditivilor  alimentari este conditionata de necesitatea de a se demonstra :

- utilitatea tehnologica:

a. conservarea  calitatii  nutritive  a produsului alimentar (amelioreaza  conservarea / stabilitatea unui aliment  si/sau   proprietatile organoleptice, cu conditia de a nu  denatura  calitatea alimentului)  si imposibilitatea  atingerii obiectivului  prin alte mijloace  economice  si tehnologice; b.  contribuie  la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor, fara a  masca  defectele  materiilor prime, a  conditiilor de depozitare, fabricare  precare,  inclusiv  conditiilor neigienice;

-  nu prezinta  un risc pentru sanatatea consumatorului in dozele de utilizare propuse;

-  utilizarea aditivului  in alimente  nu induce in eroare consumatorul;

 - necesitatea/utilitatea aditivului  pentru producerea alimentelor destinate grupurilor de consumatori cu necesitati nutriţionale speciale;

- orice  aditiv alimentar si  a produselor  derivate  au fost  supuse  testarii, evaluarii  toxicologice si sunt  reevaluate continuu  pentru a determina posibilele efecte nocive, luand  in  considerare: efectul cumulativ, sinergia  sau potentarea  in utilizarea acestora,  precum si  intoleranta  umana  la substantele straine organismului.

- respectarea  criteriilor  de puritate aprobate;

- specificarea  produselor  alimentare la care  aditivii  pot fi adaugati si conditiile la  adaugare;

- limitarea  la  doza minima  necesara  pentru realizarea efectului dorit

- stabilirea  dozei  zilnice  admisibile sau administrate(DZA)  ca echivalent, cat si de aportul cotidian probabil al acestui aditiv din toate produsele alimentare;

 

 Utilizarea aditivilor  alimentari in alimente este   controversata, cu atat mai mult cu cat  efectele nocive  ale aditivilor alimentari asupra sanatatii consumatorilor sunt inca insuficient cunoscute, pe termen mediu si  lung (efecte mutagene, cancerigene, alergene, toxice).

 In acest scop,  Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentului  efectueaza  testari, evaluari  toxicologice si reevaluari  pe  orice  aditiv alimentar si inclusiv  pe  produsele  derivate,    pentru a determina  efectele  cumulative si  sinergia  utilizarii  acestora,  precum si  intoleranta   organismului uman  manifestata  prin variate forme de alergii  la  aceste substantele.

In urma unor astfel de studii, testari si evaluari, a fost demonstrata nocivitatea  unor aditivi   alimentari  in produsele alimentare, ca  :

E 102 - colorant  cu actiune cancerigena., care se gaseste in dulciuri, mai ales in budinci, bauturi racoritoare;

E123 - colorant, considerat cel mai puternic cancerigen dintre aditivi ( interzis in Statele Unite ale Americii si in fostele state sovietice), care se gaseste  in bomboane, jeleuri, dropsuri mentolate, branzeturi topite si creme de branza;

E 110-  colorant  galben cu actiune cancerigena., care intra in componenta dulciurilor,  a prafurilor de budinca . 

E 330 – acidifiant care  produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica; se gaseste in cele mai multe sucuri si bauturi  racoritoare.

Printr-un consum continuu si repetat  de alimente care contin aditivi alimentari cu actiune toxica asupra organismului uman, pot fi declansate  diverse intolerante, forme alergice, chiar boli cancerigene si mutatii genetice.

 Astfel,  efectul  toxic al  sulfitilor , nitratilor si nitritilor de sodiu, precum  si  efectul  cancerigen al colorantilor  poate fi uneori accentuat  datorita actiunii cumulative al aditivilor. Aceasta situatie este posibila,  chiar daca consumul  este  in doze sub limita maxima admisa de aditiv alimentar, impusa pe fiecare categorie de  alimente, fiind  determinata de consumul zilnic al unui numar mare de  alimente cu E-uri.

De aceea, se recomanda a se consuma numai ocazional alimente cu un numar mare de E-uri. Este de preferat ca alimentatia sa includa alimente cat mai naturale, ecologice, cu principii bioactive.

Practica enumerarii  ingredientelor de catre operatorii economici, cu omisiuni  sau fara a  indica  categoria  de aditivi si a denumirii specifice sau a codului E este ilegala, conform prevederilor Hotararii Guvernului nr 106/2002  privind etichetarea alimentelor, cu modificarile si completarile ulterioare, act normativ armonizat cu legislatia europeana  si  Ordinul 438/295/2002 MSF si MAAP pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman.

Ordinul 438/295/2002 MSF si MAAP reglementeaza utilizarea  aditivilor alimentari admisi la fabricarea produselor alimentare destinate consumului uman,  prin  lista aditivilor,  inclusiv proportiile recomandate ( limite maxime admise) si criteriile de puritate.

 Precizarea  categoriei   de aditivi,  are drept scop sa informeze consumatorul asupra rolului, utilitatii si beneficitatii aditivului, respectiv de conservant, colorant, indulcitor, acidifiant, corector de aciditate. Un consumator avizat va refuza sa cumpere un aliment care contine un colorant, avand in vedere ca utilitatea  acestui aditiv este pur estetic si mai mult poate masca defecte de calitate( oxidare, brunificare,etc.)

Precizarea denumirii specifice sau a codului numeric al Uniunii Europene ( E)  asigura o alegere informata si benefica  de catre consumator, avand in vedere  incidenta crescuta a alergiilor, a  bolilor cardiovasculare, tumorale  sau nutritionale.

Despre  deteriorarea  starii de sanatate  a pupulatiei  din Romania, directorul Institutului de Chimie Alimentara,  profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi  declara:“ Toxiinfectiile alimentare si reactiile alergice sunt poate cele mai blande forme de manifestare ale unei alimentatii nocive care pot duce la cresterea morbiditatii si mortalitatii. Faptul ca alimentatia este proasta produce in randul populatiei un adevarat genocid, unul lent, care nu apare la suprafata acut. Efectele sunt devastatoare in schimb si se vad in timp.”

 

AC EURO PROTECT CONSUM  lanseaza un program de orientare a consumatorului spre alimente cu putine E-uri:

 ,, Pentru o viata sanatoasa, alege alimente cu mai putin de trei E-uri!"

 Aceste demersuri au ca scop:

-  limitarea si /sau sistarea  utilizarii  aditivilor alimentari in anumite categorii de alimente (ecologice)  si pentru anumite categorii de consumatori cu un sistem imunitar  sensibil     (sugari, copii , elevi, persoane de varsta a treia, persoane bolnave).

- interzicerea utilizarii   aditivilor in alimentele neprocesate, precum si a indulcitorilor si colorantilor în alimentele pentru categoriile de consumatori cu sistem imunitar deficitar.

Pentru ilustrare, subliniem:                                                                                                        Copiii  care consuma alimente care  contin  aditivi de tipul coloranţilor  azoici (E110 Galben orange S, E 127  Eritrozina, E 128 Rosu 2G) sunt expusi la un risc de hiperactivitate si alergii, motiv pentru care etichetele  alimentelor  mentioneaza  avertizarea „coloranţii azoici pot avea efecte alergice si pot provoca hiperactivitate la copii” ;

  Demersurile Asociatiei Consumatorilor EURO PROTECT CONSUM  privind utilizarea aditivilor alimentari  se adreseaza:

-  operatorilor economici, pentru sensibilizarea si influentarea  acestora pentru a adauga aditivi,  in cantitati minimale in alimente, despre care se cunoaste  ca au efecte  nocive. Un consum de aditivi in cantitati mici, bine stabilit nu afecteaza organismul, iar calitatea produsului  alimentar din punct de vedere nutritonal  este sensibil  afectata.

-  consumatorilor, care  trebuie sa se instruiasca/ informeze  pentru a  citi  cu atentie  ingredientele  inscriptionate pe etichete / ambalajele alimentelor.

In cazul in care consumatorul are   suspiciuni asupra utilizarii  excesive a aditivilor alimentari ( colorare, indulcire), trebuie  sa   se  adreseze  operatorului  economic: producator/ comerciant, Oficiului  pentru Protectia Consumatorului  sau  unei  Asociatii  de  consumatori ( EURO PROTECT CONSUM) .

 ,, Dreptul consumatorilor de a alege" - unul din cele zece drepturi minimale recunoscute in UE, poate  aduce  beneficii  imense  unui consumator avizat si informat, asigurandu-i mentinerea sanatatii si cheltuieli minime cu medicamentele.

  UTILIZAREA   ADITIVILOR   ALIMENTARI  PE GRUPE DE ALIMENTE

Aditivii alimentari,  “general autorizati”,  precum: “acidul tartric”, “clorura de potasiu”, “ lecitine”, “acid acetic”, “pectine”   pot fi utilizati la fabricarea produselor alimentare pe baza principiului "quantum satis" ( fara a se  impune un nivel maxim al continutului de  aditivi in alimente, acestia   fiind utilizati in conformitate cu bunele practici de fabricatie).

Unii  aditivi alimentari se adauga  in produsele alimentare pana la anumite  limite maxime admise stabilite, exemplu:

- continutul  maxim  admis de coloranţi  este de 300 mg/kg,  pentru produsele “muştar” si “icre de peşte” ;

- continutul  maxim  admis de coloranţi este de  200 mg/l, pentru vinuri aromatizate , băuturi aromatizate pe baza de vin si cocktail-uri aromate din produse viti-vinicole;

- conţinutul  maxim admis  de coloranti este de 300 mg/kg  pentru produsele de cofetarie

- conţinutul  maxim admis  de conservanti   la produse, ca :  gemuri, jeleuri, marmalade,   produse similare cu un continut scazut  de calorii sau fara zahar si la  paste tartinabile pe baza  de fructe “ este   de 500 mg/kg Ba ( benzoati) sau 1000 mg/kg Sa+Ba (sorbati + benzoati);

- conţinutul  maxim admis de  conservanti   la produse, ca  preparatele  din carne este  de 100 mg/kg nitrit de sodium.

O serie de coloranti se pot adauga numai  in anumite alimente, in limitele maxime admise specificate.

Aditivii alimentari sunt restrictionati si autorizati  in utilizare  in alimentele pentru  unele categorii de consumatori, dupa cum urmeaza:

- PENTRU SUGARI SI COPII DE VARSTA  MICA;

- PENTRU SUGARII  SANATOSI;

- PENTRU SUGARI SI COPII DE VARSTA   MICA  SANATOSI;

- PENTRU SUGARI  SI COPII  DE VARSTA   MICA   IN  SCOPURI  MEDICALE  SPECIALE.

Aditivii alimentari  utilizati in alimente trebuie sa indeplineasca anumite  criterii de puritate.

 

Aditivi alimentari  acceptati si  adaugati  pe grupe de alimente

1.Paine si produse de panificatie :

 - Conservanti: E 260 - E 261Acid acetic si saruri, E 281 - E 283 Acid propionic si sarurile lui; acidifianti: E260  Acid acetic;

- Coloranti naturali : E 163 antociani, E 162 Betaina, E 160, a, b, c, d, e, f Caroteni, E 161 a, b, c, d, e, f, g Xantofile, flavoxantina, luteina, criptoxantina, rubixantina de produse violoxantina, rodoxantina, cantoxantina, E 100 Curcumina, E 101 Riboflavina, E 140 Clorofila, E 141 Complecsi de cupruclorofila, E 150 a, b, c, d, Caramel, E 120 Cosenila sau acid carminic, E 153 Carbune vegetal;

- Emulsificatori: E 322Lecitina, E471-E472 Mono si digliceride si esteri cu acizi grasi, E474 Sucrogliceride, E473 Sucroesteri;

- Agenti de afanare si antiaglomeranti: E 500 Carbonat de sodiu, E 503 Carbonat de amoniu, E 504 Carbonat de magneziu;

- Agenti de gelificare, sequestranti, stabilizatori, substante de ingrosare: E 450 - E 452 Di-, tri- si polifosfati de Na, K, Ca, Mg, NH4;  

2. Lapte si produse lactate:

- Conservanti: E 200 - E 203 Acid sorbic si sarurile lui, E 234 Nizina, E 251 - E 252 Nitrat de sodiu sau de potasiu, E 281 - E 283 Acid propionic si sarurile lui;

- Substante tampon : E 331 - E 333 Saruri ale acidului citric, E 349- E352 Saruri ale acidului malic;

- Agenti de gelificare, sequestranti, stabilizatori, substante de ingrosare: E 400 - E 404 Acid alginic si saruri,E 406 Agar-agar,E413 Guma adragante, E414 Guma arabica, E415 Guma xantan,   E 450 - E 452 Di-, tri- si polifosfati de Na, K, Ca, Mg, NH4; 

- Emulsificatori: E 322 Lecitina, E 470 Saruri ale acizilor grasi,  E471-E472 Mono si digliceride si esteri cu acizi grasi;

3. Carne si produse din carne:

-Conservanti : E 214 - E 219 Esteri ai acidului parahidroxibenzoic, E 249 - E 250 Nitrit de potasiu sau de sodiu, E 251 - E 252 Nitrat de sodiu  sau potasiu ,

- Antioxidanti:E 315 - E 318 Acid izoascorbic si sarurile lui, E 300 - E 303 Acid  ascorbic si sarurile lui, E 315 Acid erythorbic si saruri;

- Substante tampon: E 331- E 333 Saruri ale acidului citric, E 575 Glucono delta lactona;

- Agenti de gelificare, sequestranti, stabilizatori, substante de ingrosare: E 450 - E 452 Di-, tri- si polifosfati de Na, K, Ca, Mg, NH4; 

- Potentiatori de gust: E 620- E 625 Acid glutamic si glutamati, E 626 - E 629 Acid guanilic si  saruri, E 630- E 633 Acid  inozinic si  inozinati, E 636 - E 637 Maltol si etilmaltol.

4.Peste si produse din peste:

-Conservanti: E 236 Acid formic si saruri;

- Antioxidanti: E 310 - E 313 Galat de propil, octil, dodecil, etil,   E 300 - E 303 Acid  ascorbic si sarurile lui, E 315 - E 318 Acid izoascorbic si sarurile lui,  E 315 Acid erythorbic si saruri;

- Substante tampon: E 335 - E 337 Saruri ale acidului tartric, E 349 - E 352 Saruri ale acidului malic;

- Acidifianti: E 330  Acid citric, E 334  Acid tartric;

5. Uleiuri si grasimi:

- Antioxidanti: E 306 - E 309 Alfa, gama, delta-tocoferol,  E 320 - E 321 BHA si BHT;

- Conservanti: E 200 - E 203 Acid sorbic si sarurile lui;

- Acidifianti: E 330  Acid citric, E 334  Acid tartric;

- Emulsificatori: E322 Lecitina, E471-E472 Mono si digliceride si esteri cu acizi grasi, E474 Sucrogliceride, E473 Sucroesteri;

6. Oua si produse pe baza de ou:

- Conservanti: E 210 - E 213 Acid benzoic si sarurile lui, E 200 - E 203 Acid sorbic si sarurile lui;

- Antioxidanti: E 320 - E 321 BHA si BHT;

- Acidifianti: E 330  Acid citric;

- Emulsificatori: E322 Lecitina, E471-E472 Mono si digliceride si esteri cu acizi grasi, E474 Sucrogliceride, E473 Sucroesteri;

7. Zahar si produse zaharoase:

- Acidifianti: E 334 Acid tartric;

- Substante tampon: E 335 - E 337 Saruri ale acidului tartric, E 331 - E 333 Saruri ale acidului citric,  E 349 - E 352 Saruri ale acidului malic;

- Emulsificatori: E322 Lecitina, E471-E472 Mono si digliceride si esteri cu acizi grasi, E475 Esteri poligliceridici ai acizilor grasi ;

- Agenti de gelificare, sequestranti, stabilizatori, substante de ingrosare: E 450 - E 452 Di-, tri- si polifosfati de Na, K, Ca, Mg, NH4;  E440 Pectina, E407 Caragenan, E 406 Agar-agar,E 413 Guma adragante, E414 Guma arabica, E415 Guma xantan; 

8. Fructe, legume si produse prelucrate:

- Substante tampon: E 331 - E 333 Saruri ale acidului citric, E 335 - E 337 Saruri ale acidului tartric,

 - Conservanti: E 220- E228 Dioxid de sulf, sulfiti, bisulfiti, metabisulfiti, E 230 Difenil, E231 Ortofenil fenol, E210-E213 Acid benzoic si saruri;

- Antioxidanti: E 300 - E 303 Acid  ascorbic si sarurile lui. 

9. Bauturi alcoolice:

- Antispumanti: E 465 Metil-etil-celuloza, E 900 A Poli-dimetil-xiloxan, E 900 B Metil-fenil-poli-xiloxan;

- Conservanti: E 220- E228 Dioxid de sulf, sulfiti, bisulfiti, metabisulfiti, E200-E203 Acid  sorbic si saruri;

10. Bauturi nealcoolice:

 - Antispumanti: E 465 Metil-etil-celuloza, E 900 A Poli-dimetil-xiloxan, E 900 B Metil-fenil-poli-xiloxan; E210-E213 Acid benzoic si saruri; Acid sorbic si sarurile lui E 200 - E 203;

- Acidifianti: E 330  Acid citric, E 334  Acid tartric;

- Indulcitori: E 950 Acesulfam, E 951 Aspartam, E954 Zaharina si saruri, E 952 Acid ciclamic si saruri; 

11. Produse de cofetarie si de patiserie:

- Emulsificatori: E322 Lecitina, E471-E472 Mono si digliceride si esteri cu acizi grasi,  E440 Pectina;

- Conservanti: Acid sorbic si sarurile lui E 200 - E 203, E 220- E228 Dioxid de sulf, sulfiti, bisulfiti, metabisulfiti;

- Coloranti:  E 102 Tartrazina, E122 Azorubina, E132 Indigotina.

- Substante tampon: E 331 - E 333 Saruri ale acidului citric,

12. Cereale si produse din cereale:

- Agenti de gelificare, sequestranti, agenti de ingrosare : E 405 Alginat de propilenglicol,

- Substante tampon: E 331 - E 333 Saruri ale acidului citric,

- Antioxidanti: E 310- E313 Galat de propil, octil, dodecil, etil;

- Coloranti:  E 102 Tartrazina, E122 Azorubina, E132 Indigotina.

 13. Condimente, supe, sosuri, salate

- Agenti de gelificare, sequestranti, agenti de ingrosare : E 405 Alginat de propilenglicol,

 - Coloranti:  E 102 Tartrazina, E122 Azorubina, E132 Indigotina.

- Indulcitori: E 420 Sorbitol, E 421 Manitol, E953 Izomalt , E 965 Maltitol ; 

14. Inghetate:

- Agenti de gelificare, sequestranti, agenti de ingrosare : E 400 - E 404 Acid alginic si sarurile lui,

 15. Alte alimente 

 

 

Pentru  protectia sanatatii dumneavoastre accesati acum  Codul consumului pentru a va informa, in calitate de consumator, de   drepturile conferite prin lege.

Codul consumului

 

  

Realizat de publisimeditor, 2007